Horia HulubeiSerban TiteicaIoan UrsuIon Agarbiceanu

APEL

Cu noile alegeri pentru consiliul naţional, Societatea Română de Fizică (SRF) va intra într-o nouă etapă a existenţei sale. Sunt convins că vor fi consolidate toate realizările ultimilor douăzeci de ani în care societatea a încercat să fie un catalizator al unei comunităţi profesionale confruntată cu o diversitate de probleme care de foarte multe ori au depăşit cadrul ştiinţific.

Simplul fapt că Societeatea Română de Fizică a fost capabilă să organizeze, aproape anual, 14 conferinţe naţionale, o conferinţă internaţională de mare amploare, workshop-uri internaţionale, că a facilitat organizarea în România a trei prestigioase conferinţe de tipul ASI-NATO începînd din 1992, este o mărturie a faptului că, cel puţin, SRF a răspuns unei necesităţi istorice reale.

Ar trebui să amintim aici şi nenumăratele conferinţe, workshop-uri, seminarii, aniversări, organizate la nivel local, în universităţi, institute, şcoli, pe întreg cuprinsul ţării, pentru care oameni inimoşi au dorit să le organizeze sub emblema SRF. Ar trebui să amintim şi concursurile internaţionale şi olimpiadele pentru elevi şi studenţi, altele decît cele organizate şi finanţate de stat, dar care s-au bucurat de acelaş prestigiu şi interes (Salonik, Debreţin, Cracovia, Bodrum, precedate de concursuri de preselectie interne – Sibiu, Călăraşi, Craiova, Cluj, Bucureşti).

Anul Internaţional al fizicii a prilejuit o manifestare fără precedent, aproape incredibilă, a intersului pentru ştiinţă din partea unei societăţi preocupată, aparent, mai curînd de valori materiale decît intelectuale. Este un lucru extraordinar, care ar trebui să constitue un element de reflexie, faptul că fără mijloace financiare şi fără un suport mass-media, a putut fi captat interesul a mii de copii şi cetăţeni care au manifestat la aceeiaşi oră (!) pe străzile, parcurile şi scenele din Craiova, Suceava, Călăraşi, Cluj, Oradea, Jimbolia, fluturînd banere inscripţii, fluturaşi cu ....formule de fizică (!) Nici festivalurile rock nu au reuşit o asemenea performanţă.

Deseori măsuri administrative greşite sau insuficient aprofundate afectau sau afectează situaţia educţiei şi cercetării în Romaânia. Poziţia SRF a fost adusă la cunoştinţă factorilor de decizie (ministere, senat, chiar preşedinţie), deseori cu rezultate pozitive, fie că era vorba de finanţarea cercetării, de soarta unor institute de cercetare ( ex. IRNE), de asocierea la parteneriate internaţionale (ex. Dubna), de situaţia fizicii în universităţile tehnice, de curricula de fizică, de numărul de ore consacrat fizicii în învăţământul pre-universitar. Uneori am însoţit aceste materiale cu punctele de vedere ale societăţilor internaţionale partenere, EPS şi BPU.

Am amintit aceste lucruri nu pentru a repeta un raport deja prezentat, ci pentru a ilustra o parte din potenţialul pe care o societate civică profesională îl posedă şi care poate fi fructificat dacă există pasiune, dedicaţie şi prestigiu. În toate acţiunile amintite mai sus s-au evidenţiat zeci, sute de colegi care nu au o poziţie în structurile de conducere ale societăţii, dar au acţionat în numele ei. SRF a creat cadrul de manifestare a iniţiativelor şi acţiunii pentru oricine a dorit.

Pentru a echilibra imaginea trebuie să afirm că au existat numeroase greutăţi, neîmpliniri, chiar eşecuri în activitatea SRF. Iniţiativa în multe divizii putea să fie mult mai vizibilă. De asemenea filialele au fost destul de timide in a intreprinde acţiuni proprii susţinute.

Numărul de membrii afiliaţi nu oglindeşte potenţialul uman pe care îl pot oferi universităţile, institutele de cercetare, profesorii de prestigiu din învăţămîntul preuniversitar. Multe personalităţi ştinţifice consacrate, profesori universitari şi cercetători de o potrivă, nu văd potrivită asocierea la o organizaţie profesională care nu le oferă avantaje sau poziţii vizibile. Pe un alt palier de vîrste, sunt prea puţini tineri absolvenţ, de fapt principalii beneficiari ai prezenţei şi acţiunii lor în societate, care înţeleg să acorde atenţie, un minim de timp şi un oarecare efort pentru o participare activă şi coerentă în interesul comunităţii ştiinţifice. O comunitate profesională puternică oferă o siguranţă, stabilitate şi vizibilitate socială pentru fiecare membru al ei. În acelaşi timp o soietate puternică poate dispune de mijloace materiale substanţiale cu care să fie capabilă să susţină programe ştiinţifice, educaţionale şi de popularizare proprii. De asemenea ponderea societăţii româneşti în cadrul organizaţiilor internaţionbale de profil va putea fi mult mai mare.

Exemplul unor mari societăţi de fizică, IOP (Anglia), DPG (Germania), APS (SUA), Societatea Italiană de Fizică, pentru a cita numai cîteva, este ilustrativ.

Iată de ce consider că noile alegeri pentru Consiliul Naţional pot fi un prilej de reflecţie şi chiar un moment de cotitură pentru Societatea Romînă de Fizică. Există premise favorabile care susţin acest deziderat, din care voi enunţa numai cîteva. În primul rînd finanţarea cercetării ştiinţifice şi a educaţiei este alta faţă de momentul înfiinţării SRF (poate la aceasta au contribuit şi intervenţiile repetate ale SRF la Parlament, Guvern şi mass media). Aceast a făcut ca atractivitatea pentru facultăţile de fizică şi laboratoarele de cercetare să fie mult crescută. În al doilea rînd asocierea României la Uniunea Europeană a adus, pe de o parte, noi oportunităţi, iar pe de altă parte, a creat şi noi standarde şi condiţionări. În al treilea rînd, foarte important, este şi un moment de schimbare a generaţiilor. Este de aceea la îndemîna generaţiilor tinere de a găsi căile cele mai potrivite pentru promovarea propriilor interese profesionale colective şi de a acţiona coerent la numeroşii stimuli sau inhibitori din exterior.

Fizica oferă şansa progresului economic, social şi intelectual fără precedent. Sursele de energie, protecţia mediului şi limitarea catastrofelor naturale, cunoaşterea universului, a macrocosmosului şi microcosmosului, sau investigarea materiei vii, sunt pietrele de marcă ale preocupărilor actuale într-un domeniu ce nu are limite şi care fac meseria de fizician printre cele mai nobile.

Sunt convins că Societatea Română de Fizică va avea în continuare un cuvînt de spus din ce în ce mai articulat şi mai convingător în societatea românească şi europeană.

De aceea adresz acest apel tuturor fizicienilor ca şi ceelor care lucrează în domenii adiacente, sau celor care îi învaţă fizică pe alţii, pentru a nu vă lăsa înafara cadrului coerent de acţiune în SRF. Acţiunile individuale vor fi cu atît mai eficiente cu cît au o susţinere sau o reprezentare colectivă.

Alexandru CALBOREANU

[ back ]


COPYRIGHT © 2022. SRF